Виното – напитката на боговете

Виното – изтънчено, загадъчно и вечно. 

 

Още от дълбока Древност пурпурно червената напитка е свързвана с боговете, плодородието, здравето и веселието. Смята се, че още преди около 6000 години (4000 години пр.н.е), египтяните са почитали виното като символ на Хатор, богиня на празника, любовта и красотата. Източници сочат, че в нейна чест са изпълнявани ежемесечни ритуали на опиянението, по време на които чрез пиене на вино поклонниците се свързвали със своята богиня.

Виното и свободата

 

Разглеждайки митове и легенди, няма как да пропуснем образа на Дионис (наричан още Дионисий или Бакхус). Бог на радостта, театъра, лозарството и разбира се, виното. Като син на Зевс, Дионис е един от основните богове от древногръцкия Пантеон, но след по-дълбок преглед, можем да видим образа му в римски и тракийски легенди като т.нар „eleutherios” – освободител, който чрез опияняващата сила на виното, подкрепена от музика и веселие, дава на хората така нужната им свобода на духа.

Виното и хлябът

 

Митологизирането на божествената напитка не спира до тук. Ролята на виното в Християнството датира от повече от 1800 години. Споменаван като кръв божия или като част от напитките от Тайната вечеря, т.нар „божествен сок на лозата“ е един от символите на живота, радостта и общността в древни времена.

Пренесете древната напитка у дома:

Засукано 2019 Мерло/Рубин/Каберне Совиньон

Ексклузивно червено вино

Гранд Резерва Каберне Совиньон 2015

Ексклузивно енотечно вино

ПРОМО Пакет 3 бутилки Резерва Рубин 2018

Спецален промо пакет